Всесвітній тиждень обізнаності про антимікробну стійкість
Антимікробні препарати — це загальна назва антибактеріальних, противірусних, протигрибкових та протипаразитарних лікарських засобів, які використовують для профілактики й лікування від інфекцій у людей, тварин і рослин.
Антимікробна резистентність (АМР) — це явище природної чи набутої стійкості мікроорганізмів (бактерій, вірусів, грибів, паразитів) до антимікробних препаратів. Це ускладнює лікування від інфекцій та підвищує ризик поширення захворювань, розвитку тяжкого стану і смерті.
У результаті формування АМР антибіотики та інші протимікробні препарати втрачають ефективність, а інфекцій, що набули резистентності, важко, а інколи й неможливо позбутися.
АМР виникає природним шляхом із часом унаслідок генетичних змін. Стійкі до антимікробних препаратів мікроорганізми виявляють у людей, тварин, рослин, харчових продуктах та навколишньому середовищі (у воді, ґрунті, повітрі). Людина може набувати резистентних мікроорганізмів з усіх згаданих вище джерел.
Основні чинники появи антимікробної стійкості:
- нераціональне і надмірне використання антимікробних препаратів;
- відсутність доступу до чистої води, санітарії та гігієни;
- недостатні профілактика інфекцій та інфекційний контроль у закладах охорони здоров’я і на фермах;
- нестача доступних та якісних АМП, вакцин та діагностики;
- недостатня обізнаність про цю проблему і недотримання законодавства.
Окрім набутої резистентності, мікроорганізми мають природну нечутливість до антимікробних препаратів. Розуміння природної резистентності мікроорганізмів дає змогу:
1) спеціалістам мікробіологічних лабораторій — раціонально використовувати ресурси (не визначати чутливість до антибіотиків, щодо яких відома природна резистентність);
2) лікарям та клінічним фармацевтам — краще й швидше емпірично призначати/переглядати антибактеріальні препарати щодо виявлених збудників, коли ще нема результатів перевірки їхньої чутливості; використовувати емпірично антибіотики щодо підозрюваного збудника з урахуванням його природної стійкості.
Природну чутливість/стійкість мікроорганізмів досліджують і вже визначено для багатьох збудників.